les maduixes

T'està agradant aquest article? Segur que aquests tambén t'interessaran

Plàtan. Una fruita exòtica i deliciosa per fer exquisides i saludables receptes

Plàtan. Una fruita exòtica i deliciosa per fer exquisides i saludables receptes

La síndria: els beneficis de la fruita més refrescant de l’estiu

La síndria: els beneficis de la fruita més refrescant de l’estiu

Tot sobre la poma: Un viatge a través dels beneficis, les varietats i les receptes

Tot sobre la poma: Un viatge a través dels beneficis, les varietats i les receptes

Nabius, descobreix les propietats i beneficis d’aquest fruit

Nabius, descobreix les propietats i beneficis d’aquest fruit

El meló, una fruita perfecte per refrescar-se a l'estiu

El meló, una fruita perfecte per refrescar-se a l'estiu

Les figues, descobreix per què has de menjar aquesta deliciosa fruita

Les figues, descobreix per què has de menjar aquesta deliciosa fruita

La Pera, descobreix l’origen i les varietats d’aquesta fruita

La Pera, descobreix l’origen i les varietats d’aquesta fruita

7 Propietats i beneficis de la maduixa

La maduixa és una fruita que aporta una gran quantitat de beneficis al nostre cos a gràcies a les molècules que té al seu interior. Fenols, Vitamines o fibra són només alguns exemples d’estructures moleculars que té aquesta increible fruita.

En aquest article t'explicaré tots els beneficis que aporta el consum de maduixes. També aprendrem les varietats més importants i com podem plantar maduixeres a casa nostra.

Molècules antioxidants

Les maduixes, i en general, els fruits vermells, tenen una gran quantitat de carotenoides i altres molècules amb un alt poder antioxidant. El que fan és eliminar de la cèl·lules productes nocius, anomenats radicals lliures, que es produeixen durant la respiració mitocondrial celular.

Aquests radicals lliures són productes químics molt reactius que danyen tot tipus de biomolècules presents en el nostre organisme. Per exemple, tenen la capacitat d’oxidar greixos, proteïnes i fins i tot el material genètic de les nostres celùles.

El poder antioxidant de les maduixes ajuda a reduir el dany celular, i per tant, a evitar que es generin mutacions genètiques que podrien donar lloc a diferents malalties.

Retrasen l’envelliment

El poder antioxidant de les maduixes, al reduir les reaccions d’oxidació nocives, ajuden a retrasar l'envelliment, ja que en general, les cèl·lules del nostre cos es mantenen més funcionals i sense tants danys.

Funció antiinflamatoria

Les maduixes tenen diferents components que ajuden a inhibir senyals inter i intracel·lulars relacions amb els procesos d’inflamació. Un exemple son els fenols. Aquests components presents en fruits vermell o vins negres, son uns alcohols que tenen la capacitat d’inhibir la resposta inflamatoria induïda per un grup de molècules que reben el nom de ciclooxigenases.

Font de vitamina C

La vitamina C o àcid ascòrbic és esencial pel bon funcionament del cos. Ajuda a la cicatrització i a la reparació de teixits. A més, és imprescindible pel manteniment del cartílag en dents i ossos.

Fa anys, quan els mariners es passaven llargues temporades al mar sense menjar aliments amb vitamina C, se’ls començava a caure les dents i a tenir problemes de cicatrització si es feien alguna ferida.

Poques calories

Aquests fruits tenen poques calories gràcies al seu baix contingut en greix. Això fa que les receptes que contenen maduixes siguin perfectes per les dietes de baix nivell calòric.

Regulació del trànsit intestinal

La maduixa és una fruita que conté un alt contingut de fibra. La fibra és una biomolècula present en els vegetals que el nostre sistema alimentari no és capaç de degradar. Això fa que hagi de ser expulsat del cos i com a consecuencia ajudar a millor el trànsit gastrointestinal.

Tipus i varietats de maduixes més populars

Existeixen moltes varietats de maduixes diferents. Seguidament et mostrem les més importants. No obstant, existeixen moltes més arreu del món.

Maduixa del bosc

Aquesta és una varietat que creix de forma salvatge. Acostumen a ser més petites i es caracteritzen per un intens sabor. Aquestes maduixes requereixen d'un llarg període de fructificació.

Maduixot

Aquest tipus de fruit és el més venut a tot el país. Normalmente, quan anem a la fruiteria, el que trobem són maduixots i no maduixes. Es caracteritzen per una sabor força intens i dins d’aquest tipus trobem subvarietats com: Camarosa, Reina de les Valls, Irving o Cartuno.

Maduixes Tudla

Aquesta varietat es caracteritza per generar fruits allargats i grans de vermell intens. Es troba sobretot en països mediterranis com Espanya o Italia.

Maduixes Carisma

A diferencia de l’anterior, aquestes tenen un color menys intens i un tamany més petit. És un tipus de maduixa molt productiu el qual es recomana cultivar durant els mesos de tardor.

Maduixa Candonga

Aquesta varietat de maduixa és originària d’Espanya. Es caracteritza per tenir un sabor excel·lent, un color vermell brillant i una tamany mitjà allargat.

Com cultivar maduixes

Com hem vist, la maduixa és una fruita molt saludable i que ens aporta una gran quantitat de beneficis. Per aquesta raó, una bona opció és plantar-la a casa.

Aquest fruit és molt resistent als canvis de temperatura. Per tant, no t’has de preocupar si vius en una zona freda. La millor època per plantar les maduixes és a finals d’hivern per deixar que germinin durant la primavera i poder menjar-les a l’estiu.

Pots plantar-les en un test o al sòl. Recomano comprar plàntules a la teva botiga de jardineria preferida ja que serà molt més fàcil de fer créixer.

Per aconseguir que creixin i que estiguin delicioses has de seguir els següents pasos:

  1. El primer pas és adquirir un test que tingui forats a la part de sota per a que l’aigua pugui sortir amb facilitat.
  2. Cobreix el test de terra per plantar. Ves pressionant una mica mentre la fiques per aconseguir que estigui compacte. És important deixar un espai d’un dit sense omplir de terra.
  3. Afegeix abundant aigua al terra on en uns instants plantarem les maduixeres. Fiquem les llavors per sobre la superficie. És important ficar més llavors de les que volem ja que és molt possible que no totes acabin germinant.
  4. Afegim una mica de terra per sobre de les llavors que acabem d’esparcir. Reguem una miqueta per sobre de les llavors enterrades.
  5. Ara ja només queda cuidar les maduixeres i regar-les cada 5 dies. Al cap d’un mes hauriem de començar a veure la germinació.
imatge autor receptes

Rubén Cañadas

Vaig començar receptesfacils l'any 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. Al tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina provant diferents plats. Llavors vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. És per això que vaig decidir obrir aquest blog on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.